Oliveri

ZanimljivostiPRŽENJE NA EKSTRA DJEVIČANSKOM MASLINOVOM ULJU

PRŽENJE NA EKSTRA DJEVIČANSKOM MASLINOVOM ULJU

14.6.2020.

Iz godine u godinu susrećemo se s novim klijentima i kupcima koji uvijek iznova postavljaju pitanje je li prženje na ekstra djevičanskom maslinovom ulju zdravo.

Kako bismo odgovorili na ovo pitanje moramo najprije naučiti što je to točka dimljenja jer o njoj ovisi ispravnost pripremanja hrane u kućanstvu. Da bismo mogli razgovarati o važnosti točke dimljenja, prvo se moramo upoznati s uobičajenim temperaturama na kojima mi u kućanstvu pripremamo hranu. Pirjanje hrane u tavi na našim štednjacima odvija se na temperaturi od 120 °C, dok prilikom prženja u dubokom ulju temperatura raste do 160 – 180 °C. Za razliku od toga pečenje u pećnici doseže temperaturu do 180 – 200 °C.

Masnoće i ulja izloženi visokim temperama počinju proizvoditi plavičasti dim i tom trenutku dolazi do razlaganja kemijskih spojeva i taj se trenutak naziva točka dimljenja. Nakon zagrijavanja iznad točke dimljena stvaraju se kisikovi radikali koji oštećuju ljudske stanice.

Točka dimljenja ekstra djevičanskog maslinovog ulja je oko 210 °C što je daleko više od temperatura s kojima se mi uobičajeno susrećemo u svakodnevnom kuhanju. Usporede radi, točka dimljenja svinjske masti je 190 °C, dok je kod suncokretovog ulja 230 °C.

Maslinovo ulje je također bogato prirodnim antioksidansima poput tokoferola (Vitmin E), skvalena i biofenolima. Prilikom zagrijavanja ekstra djevičanskog maslinovog ulja smanjuje se koncentracija biofenola, dok Vitamin E i skvalen ostaju stabilni i iznad 210 °C.

Zaključno, kvalitativno ekstra djevičansko maslinovo ulje je jedna od najboljih masnoća koju možete koristiti prilikom termičke obrade hrane, te uz široki izbor Oliveri ekstra djevičanskih maslinovih ulja ćete zasigurno pronaći savršeni spoj za svoje jelo.

 

Oliveri Ekstra djevičanska maslinova ulja Pratite nas na Facebook-u:

Designed by Cludi