O nama

POVIJEST

Ljubav prema maslini prenesena je na buduće naraštaje od strane djeda Ivana koji je na djecu i unuke od malena učio kako da žive u skladu sa prirodom, te sa velikom ljubavi i poštovanje prema zemlji koja nam daje svoje plodove. Mlađe se generacije opredjeljuju za maslinarstvo kao djelatnost te 2000. godine obitelj Paulišić osniva obiteljsko poljoprivrdno gospodarstvo sa ciljem proizvodnje i prodaje maslinovog ulja. Počinje sadnja novih maslinika, te se zajedničkim snagama čisti teren na lokaciji Mihelići, i stari se zaspušteni maslenik pretvara u novi maslenik sa modernim sustavom navodnjavanja. Sljedeće godine započinje sadnja novog maslinika na lokaciji Bržunac, te sadnja naše kolekcije od 11 sorti maslina iz cijele Hrvatske i Italije. Postepeno se iz godine u godinu zemlja okrupnjavala te se vještim rukama sadilo nove maslinike. Kolekcija je također iz godine u godinu rasla te sada sadrži preko 50 različitih sorti maslina iz čitave Europe. 2011.godine obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Paulišić stupa na tržište pod brendom OLIVERI, te je danas to postalo jedno od prepoznatljivijih imena istarskog maslinarstva i uljarstva.

LOKACIJA

OPG Paulišić nalazi se na zapadnoj obali Istre, regiji poznatoj po predivnim suncem okupanim plažama, izvrsnom vinu i ekstra djevičanskom maslinovom ulju. Lokacija maslinika je u maloj općini Kaštelir – Labinci smještenoj 10 kilometara od poznate turističke destinacije grada Poreča. Naši maslinici nalaze se na 150 metara nadmorske visine okrenuti prema jugo-zapadu. Sastav zemlje je crvenica a tlo skeletno sa odličnim drenažnim sustavom.

MASLINICI

OPG Paulišić trenutno u svom gospodarstvu obrađuje 7 hektara zemlje, na kojima je posađeno 2000 domaćih i uvezenih sorta maslina. Većina maslinika se sastoji od autoktonih istarskih sorti: Istarska bjelica, Buža, Porečka rosigniola, Carbonaca i Piranska krivulja, te uvezenih talijanskih sorti Leccino, Maurino, Pendolino i Coratina. Ostatak maslinika sačinjava OLIVERI kolekcija maslina iz čitavog svijeta među kojima i tradicionalne dalmatinske sorte poput Oblice, talijanske sorte poput Itrane, Ascolane, Carolee; te manje poznatih španjolskih sorti poput Arbequine i Arbosane. Kompletna površina maslinika opremljena je suvremenim sustavom navodnjavanja koji štiti maslinu od mogućih suša u rujnu i kolovozu, način sadnje je intenzivan, a gnojidba organska.

BERBA I PRERADA MASLINA

Berba maslina se odvija ručno, te počinje u prvoj dekadi listopada ovisno o zrelosti ploda i vremenskim uvijetima. Prakticira se tendencija rane berbe kada plod prelazi iz zelenog u zrelo stanje, sa ciljem očuvanja što veće količine polifenola i aroma. Samo skupljanje ploda se odvija ručno pomoću tresača na platnenim prostirkama, te se u OPG-u provodi praksa ne branja otpalih plodova maslina sa zemlje da bi se izbjegli plodovi koji su već započeli proces oksidacije i kako bi se na taj način mogla garantirati kvaliteta sve do posljednjeg zrna. Prerada maslina odvija se u roku od 6 h sati od same berbe sa ciljem sprečavanja oksidacije ploda. Temperatura prerade iznosi 25⁰, te se na taj način očuvava najveća količina nutritivnih vrijednosti, fenola i slobodnih masnih kiselina u ulju.

ČUVANJE I SKLADIŠTENJE ULJA

Skladištenje ulja odvija se u inox tankovima pod intertnim plinom. U OPG-u se ne prakticira praksa filtriranja ulja, te se umjesto toga vrši dekantiranje. Dva mjeseca nakon berbe odvija pretok da bi se ulju oduzeo prirodni talog koji se formira na dnu tanka. Nakon pretoka slijedi flaširanje ulja po lotovima.

MONOSORTNO EKSTRA DJEVIČANSKO MASLINOVO ULJE

Iako je dugogodišnja praksa ovog teritorija bila proizvodnja blendiranog ulja zbog jednostavnije berbe i prerade, OPG se opredjeljuje za proizvodnju monosortnog maslinovog ulja prateći moderne kulinarske trendove. Proizvodnja monosortnog maslinovog ulja zahtjeva veće napore i pri samoj berbi jer se svaka sorta maslina mora posebno obrati i preraditi, a kasnije i skladištiti. Specifičnost monosortne proizvodnje maslinovog ulja je karakterizacija svake pojedine sorte, te opus okusa i mirisa koji se dobiva proizvodnjom jedne sorte i koji je karakterističan samo za tu sortu. I ako organoleptika maslinovog ulja varira iz godine u godinu određene karakteristike ostaju poput gorkog badema u Buži ili izražene pikantonsti u Coratini. Prepoznavanje tih karakteristika i odabir sorti za monosortna ulja, te samo educiranje krajnjeg kupca o tim razlikama je naša misija. Trenutačno OPG proizvodi šest monosortnih ekstra djevičanskih maslinovih ulja: Maurino, Pendolino, Leccino, Buža, Istarska bjelica i Coratina.

BLENDIRANO EKSTRA DJEVIČANSKO MASLINOVO ULJE

Blendirano maslinovo ulje je ono što mnogi definiraju najboljim uljem, tu posebnost mu daje harmonija. Nakon berbe maslina, odvaja se u posebnu proizvodnu liniju kolekcija od tridesetak sorti maslina, te se zajednički prerađuje. Nakon završene kompletne prerade monosortnog i miješanog ulja, kreće se s blendiranje odnosno stvaranjem Sangreala. Kako bi se postigla optimalna količina gorčine i pikantnosti u ulje se dodaju ostala ulja iz naše palete monosortnih maslinovih ulja, te kao kad slikar slika svoju sliku i mješa boje, mi mješamo okuse dok ne dobijemo savršenu harmoniju između voćnosti, gorčine, pikantnosti i fluidnosti.

VOĐENE DEGUSTACIJE

Napredak u bilo kojem polju nemoguć je bez edukacije, te se iz tog razloga članovi našeg OPG-a konstantno educiraju kako bi mogli pratiti svjetske trendove u maslinarstvu, te ponuditi kupcima što kvalitetniji i profesionalniji doživljaj naših proizvoda. Od 2018 godine nudimo našim posjetiteljima mogućnost vođene degustacije maslinovog ulja uz edukaciju pravilnog kušanja ulja, prepoznavanja flavora ulja, određivanje intenziteta voćnosti, gorčine i pikantnosti.

News & Events

Više novosti

O namaKaštelir je mali grad smješten u sjeveroistočnom dijelu regije Poreča i u njemu je obitelj Paulišić utemeljila tvrtku 2000 god. za proizvodnju maslinovog ulja koju do danas uspiješno vodi.

Pročitaj više